sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ny -sopimusyrittäjyys malli innostaa opiskelijoita...

Kolmannen vuosiluokan opiskelijat ovat toteuttaneet tänä lukuvuonna työssäoppimista NY- sopimusyrittäjyysmallin mukaisesti. 

Ny-sopimusyrittäjyysmallillaon kehitetty hiusalan tarpeisiin yhdessä Salon alueen hiusalan yrittäjien ja Varsinais-Suomen Yes -keskuksen kanssa. Ny-sopimusyrittäjyys mallissa opiskelija työskentelee työssäoppimisen aikana sopimusyrittäjänä valitsemassaan hiusalan yrityksessä. Hän tekee hiusalan työtehtäviä ja saa kaiken tulon itselleen.  Tulosta opiskelija maksaa vuokraa tietyn prosentin työnantajalle. Vuokraan sisältyy vesi, sähkö ja hiusalan aineet sekä tuotteet.  Jäljelle jäävästä voitto-osuudestaan opiskelija maksaa lakisääteiset verot yms. Sopimusyrittäjyysmalli on kiinnostanut hiusalan opettajia ja on vähitellen leviämässä Suomen muihin hiusalan kouluihin.

Elsi Vuorio on työskennellyt sopimusyrittäjyysmallilla Parturi-kampaamo Salon Alfassa, Salossa. Sekä Elisi että työnantaja Outi ovat olleet innoissaan mallista joka motivoi opiskelijaa työskentelyssä mutta myös asiakashankinnassa. 
Elsi Vuorio ja Outi Sundholm ovat olleet tyytyväisiä
Ny-sopimusyrittäjyysmalliin 

Johanna Jaakkola on työskennellyt Forssan palvelukeskuksessa sijaitsevassa parturi-kampaamossa. Johannan ohjaajana ovat toimineet Margit Koskinen-Jaakkola ja Jenniina Myyryläinen,

Johanna kirjoittaa blogissaan seuraavasti:
"Forssan palvelukeskuksessa sijaitsevasta hoitolasta vapautui puolikas, jossa oli kaikki kampaajan tarvitsemat laitteet. Olin jo tovin miettinyt toiminimen perustamista, jotta parturi-kampaajan ammattia voisi vapaa-ajallakin ''harjoitella'' ja ansaita samalla ansaitsemansa palkan. Halusin myös saada kokemusta yrittäjyydestä nyt kun koulua on vielä jäljellä vuosi. Valmistumisen jälkeen on sitten vaan helppo laajentaa yritystä eikä tarvitse sitten alkaa murehtimaan mitäs nyt ;) Nyt oli loistava hetki ottaa askel tuiki tuntemattomaan :)


Meillä alkoi tänään työharjoittelu jakso, jonka voi suorittaa NY- yrittäjänä. Yksinkertaisuudessaan idea on se että opiskelija menee jonnekkin kampaamoon harjoitteluun, mutta on samalla nuori yrittäjä, eli vastaa itse asiakkaiden hankkimisesta ja tienaa näin samalla itse. Liikkeelle maksetaan 60 % tuotteista ja muusta mitä tarvitaan ja opiskelija saa 40% tuloistaan. NY- yritys on voimassa seuraavan vuoden ja sitten se lopetetaan, ellei sitten halua jatkaa yrittäjänä valmistumisen jälkeen. Harjoittelun aikana opiskelija oppii itse olemaan vastuussa itsestään ja töistään, oppii kirjanpidon ja kaiken muun mitä yrittäjänä tulee tietää. Loistava tapa opetella yrittäjyyttä turvallisesti opiskelujen aikana!" 

Johannan jatkaa valmistumisen jälkeen hiusalan yrittäjänä uudella toiminimellä. 
Ny -malli on antanut paljon oppia vuoden aikana ja samalla pystyy turvallisesti hankkimaan asiakkaita. 

Niin Johanna kuin Elsi suorittavat ammatillisena valinnaisena Hiusalan yritystoiminnan suunnittelu ja toteutus tutkinnon osan. 
Johanna Jaakkola 
Jos kiinnostuit Ny -yrittäjyydestä, voit kurkata Nuori yrittäjyys sivuille 
tai
kurkata edellisiin Ny -juttuihin...
tai
 lukea Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden juttu sopimusyrittäjyys -mallista 4/2016, s.42.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti